belastingdienstAangifte inkomstenbelasting doen

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Hebt u een aangiftebrief gehad? Dan moet uw aangifte voor de uiterste inleverdatum bij de belastingdienst binnen zijn. Deze datum staat op de aangiftebrief. Meestal voor 1 mei 2016. Lukt het niet om op tijd aangifte te doen? Dan kunt u schriftelijk uitstel aanvragen of digitaal via www.mijnbelastingdienst.nl tot 1 september 2016. Wil je hulp en advies bij het doen van de aangifte neem dan contact op en dan kijken we samen naar de situatie en verschillende aftrekposten en fiscale regelingen.

Als ondernemer betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit uw onderneming. Dat is het geval als de Belastingdienst vindt dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Er zijn verschillende soorten inkomen. Voor de inkomstenbelasting zijn deze verdeeld in 3 groepen (boxen) met ieder een eigen tarief:

  • box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

De winst uit uw onderneming is een onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1). U kunt gebruik maken van verschillende aftrekposten en fiscale regelingen. Zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of investeringsaftrek.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Voor werknemers in loondienst betaalt de werkgever een werkgeversbijdrage voor de ziektekostenverzekering. Als zelfstandige moet u die bijdrage zelf betalen. U betaalt als ondernemer of freelancer een inkomensafhankelijke bijdrage voor uw ziektekostenverzekering aan de overheid. Deze premie komt bovenop de premie die u aan uw zorgverzekeraar betaalt. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw bijdrage. U betaalt de bijdrage Zvw via een aanslag. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor tegemoetkoming in de kosten, de zorgtoeslag.