De VAR verdwijnt: per 1 april 2016 wordt de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Wat betekent dit voor jou als zzp’er? De veranderingen op een rijtje.

Hoe werkt het nu?

Op dit moment krijgen veel zzp’ers vroeg of laat te maken met de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Dit is een document dat laat zien of je opdrachtgevers loonheffingen moeten inhouden en betalen over jouw inkomsten, of niet. Anders gezegd: in de VAR staat of de belastingdienst jou als (volledig) zelfstandig ondernemer of werknemer ziet.
Het probleem met de huidige regeling is dat de verklaring zorgt voor schijnzekerheid. Een aantal van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de VAR te krijgen, kun je namelijk pas aan voldoen in de praktijk. Het kan dus zo zijn dat je uiteindelijk niet aan een voorwaarde voldoet. Een van de voorwaarden van de VAR-wuo is bijvoorbeeld: een substantieel aantal uren per jaar in de onderneming investeren. Als je die uren niet haalt, wordt je VAR ingetrokken. Wanneer je VAR wordt ingetrokken zijn de bijkomende kosten voor jouw rekening.

Vanaf 1 april: dba

De overheid heeft een alternatief gevonden voor de VAR: de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Vanaf 1 april 2016 hoef je dus geen VAR meer aan te vragen, maar vul je samen met je opdrachtgevers eenvoudige voorbeeldovereenkomsten in. Dit scheelt veel administratieve rompslomp.
Daarnaast is met de dba het financiële risico eerlijker verdeeld wanneer blijkt dat er toch sprake is van een dienstrelatie. Zowel jij als je opdrachtgever is verantwoordelijk voor een arbeidsrelatie waarbij je zelfstandigheid in stand blijft.

Hoe krijg ik zo’n overeenkomst?

Samen met je opdrachtgever kun je een overeenkomst opstellen op basis van een voorbeeldovereenkomst. Deze voorbeeldovereenkomsten zijn binnenkort te vinden op belastingdienst.nl. Als je werkt op basis van een voorbeeldovereenkomst, houdt je opdrachtgever geen loonheffingen voor je in. Je zult ook niet in aanmerking komen voor werknemersverzekeringen: de belastingdienst ziet jou als zelfstandig ondernemer.
Als je zeker wil weten dat de overeenkomst die jullie hebben opgesteld in orde is, kunnen jullie deze voorleggen aan de belastingdienst. Het beoordelen duurt ongeveer zes weken. Het is niet verplicht om zo’n overeenkomst voor te leggen. Het zorgt wel voor meer zekerheid vooraf over de vraag of je opdrachtgever loonheffingen moet inhouden of betalen.
Tot de nieuwe regeling ingaat kun je nog gewoon gebruikmaken van de VAR.